Ce a fost mai dificil… s-a incheiat. Urmeaza provocarea. Dupa multiple ani de eforturi pentru identificarea surselor de finantare, urmate de pierderi, dupa initierea lucrarilor ce au fost intrerupte si reluate de mai multe ori, Consiliul Judetean Timis a reusit, in cele din urma, sa obtina fonduri pentru cea mai veche cladire inca in picioare din Timisoara – Castelul Huniade. Urmatorul pas consta in deschiderea santierului de restaurare, prevazuta pentru 2024.
Consiliul Judetean Timis dispune acum de nici mai mult, nici mai putin de patru surse de finantare pentru Castelul Huniade, si finantarea este asigurata, avand deja contractele semnate.
”Avem deja autorizatia de construire, obtinuta inca din luna noiembrie, de la Primarie. Ne-a trebuit autorizatia ca sa facem documentatia alaturi de proiectul tehnic catre Bucuresti, pentru semnarea contractului pentru proiectul privind cladirile cu risc seismic, urmand ca pe parcursul anului 2024, daca nu sunt complicatii la procedura de achizitie publica, care e procedura cea mai stufoasa, pentru ca e o lucrare mare, de aproximativ 40 milioane euro, e licitatie deschisa practic, la care pot participa si firme de la nivel european si chiar ne dorim acest lucru. Urmeaza, dupa aceasta procedura, sa inceapa executia efectiva pe teren, sa dam ordinul de incepere si eu sper ca in vreo 3 ani de zile, daca nu sunt complicatii in executie, pentru ca la cladiri istorice poti sa dai peste un sit arheologic, cand sapi, cand consolidezi sau sa observi niste probleme ascunse care nu au putut fi constientizate la proiectare. Daca nu sunt astfel de probleme deosebite, in trei, maximum 4 ani de zile, am putea avea o cladire functionala, dotata corespunzator si introdusa in circuitul turistic”, a precizat Alin Nica.
Reprezentantii CJ Timis spun ca isi doresc sa deschida acest Castel publicului larg fie si pe bucati, pe masura ce avanseaza lucrarile.
”Noi ne propunem ca pe parcursul acestei lucrari de reabilitare si consolidare a monumentului istoric, pe masura ce evolueaza lucrarile, sa putem sa dam pe sectiuni, pe bucati, in folosinta acest muzeu, dar asta tine foarte mult si de constructor si de modul in care colegii care vor autoriza, de la Ministerul Culturii, de la Comisia pentru Monumente, ne vor da voie sa facem o astfel de deschidere partiala si de introducere in folosinta a cladirii”, a precizat Alin Nica.
Totusi, un lucru a ramas ”in aer”. Este vorba despre curtea Castelului Huniade. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, isi doreste ca aceasta sa fie acoperita cu sticla, asa cum a vazut la mari muzee din Europa, insa nu a primit aprobarile necesare. Aceasta lucrare s-ar putea face prin dispozitie de santier in executie, insa nimic nu e stabilit suta la suta.
”O alta problema importanta, la care noi tinem foarte mult este cea a acoperirii curtii. Nu renuntam la idee. Conform discutiilor pe care le-am avut cu proiectantul, mai exista o posibilitate sa o facem prin dispozitie de santier in executie. Evident cu solicitarea ulterioara a unui aviz din partea Comisiei de Monumente. Mie nu mi-a fost clar de ce o astfel de masura nu este posibila la Castelul nostru, pentru ca noi ne-am oferit disponibilitatea de a suporta costurile oricarei solutii tehnice care sa poata pune in aplicare o astfel de dorinta a noastra”, spune Alin Nica.
Liderul CJ Timis explica si de ce isi doreste acoperirea curtii interioare a Castelului Huniade. El spune ca aceasta ar putea gazdui diferite evenimente culturale sau expozitii cu artefacte de mari dimensiuni pe care le detine Muzeul National al Banatului.
”De ce ne dorim sa acoperim curtea? Ne dorim pentru simplul motiv ca, o data la zeci de ani faci o astfel de interventie, si ar fi pacat sa nu profitam de acest moment, sa obtinem maximum de la o astfel de cladire. Or, un spatiu interior de peste 1.000 mp poate fi foarte util pentru expozitii de artefacte de mari dimensiuni, si Muzeul National al Banatului are astfel de artefacte de pe vremea romanilor, sunt diverse vestigii din perioade preistorice ce pot fi folosite si expuse acolo in mod permanent, dar putem face si evenimente.
Timisoara duce lipsa de astfel de spatii in care sa faci evenimente cu sute de persoane, ori acel spatiu poate sa fie si un spatiu de evenimente. Daca e acoperit, el poate fi folosit pe tot parcursul anului si cred ca, daca Timisoara a detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii, e o responsabilitate suplimentara pentru noi ca sa asiguram o mostenire culturala pe o perioada indelungata de acum incolo, iar un astfel de spatiu clar va fi central oricaror initiative de a realiza diferite evenimente culturale in Timisoara, in perioada urmatoare”, a explicat Alin Nica.
Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.
A fost inchis in urma cu mai bine de 15 ani pentru reabilitare, insa, din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate. In anul Capitalei Culturale a Europei, s-au incheiat interventiile de restaurare a Salii Cavalerilor, care a si fost deschisa publicului, adapostind o expozitie.