Recesiunea economică rezultată din restricțiile impuse în urma pandemiei instaurată datorită coronavirusului (COVID-19) a afectat anumite tipuri de afaceri.
Serviciile de tip ospitalier – restaurante, puburi și hoteluri – au fost printre cele mai afectate și nu au înregistrat aproape nicio creștere în prima parte a anului 2019. Industriile din domeniul informațiilor și cumunicatiilor, în principiu cele care permit programul de “work from home”, au avut mici fluctuații.
Serviciile cu mare orientare către cosumatori au revenit într-o anumită măsură, dar în comparație cu lunile anterioare pandemiei sunt semnificativ mai mici. Este normal să fie dificil să separi pierderile temporare de producție, acestea fiind cauzate de restictiile impuse – schimbările de comportament ale societății pot afecta industrii pe termen lung.
Evident că în funcție de industrie, diferite tipuri de afaceri s-au confruntat până acum cu pierderi sau chiar în unele cazuri creșteri. Câteva dintre modurile în care acestea s-au descurcat sunt:
Cumpărăturile online au crescut cu mult peste tendința pre-pandemică, odată cu închiderea forțată a magazinelor care comercializau produse de consum, tutun, băuturi alcoolice, etc. Odată cu deschiderea magazinelor în luna iunie ponderea vânzărilor online cu amănuntul a suferit o scădere medie, revenind sepctaculos în octombrie. Rămâne de văzut amploarea modificărilor în viitor a comportamentului consumatorilor.
Magazinele de alimente nespecializate, incluzând supermarketurile, tranzactionau constant peste nivelurile pre-pandemice. Retailerii care bazau foarte mult pe tipul de magazin stradal, fără a avea posibilitatea de a vinde online, au înregistrat scăderi mari. Cu toate acestea, comercianții de mobilă, s-au bucurat de revenirea clienților în vara, abia atunci au revenit la nivelurile pre-pandemice și a continuat să crească datorită oamenilor care încă petrec foarte mult timp în casă.
Restricțiile privind interacțiunile sociale au dus la o scădere a vânzărilor de îmbrăcăminte, încălțăminte și pielărie pentru 2 luni, martie și respective aprilie 2020, întrucât acestea au fost închise. Odată cu redeschiderea școlilor, elevii se pregăteau să se întoarcă și evident vânzările au crescut semnificativ pe acest segment.
În momentul de față nu ne putem da seama exact când piață își va reveni la normal, fiecare segment de piață va avea pierderi sau creșteri în funcție de cum va evolua situația pandemică.