Fotbalul este mult mai palpitant cand este jucat pe arene moderne, in fata a zeci de mii de spectatori prezenti la meciuri. Tocmai de aceea unele dintre arenele actuale sunt neincapatoare, motiv pentru care organizatorii au cautat fie solutia extinderii si modernizarii arenelor actuale, fie constructia altora noi.
In acest articol iti propun o scurta incursiune in povestile de inceput ale viitoarelor arene care sunt in momentul de fata in stadiul de proiectare sau de constructie. Cert este ca la finalul lucrarilor, spectatorii se vor putea bucura de fotbal de pe stadioane cu facilitati ultra-moderne.
1. Grand Stade de Casablanca (Benslimane, Maroc) – 115.000 locuri
Grand Stade de Casablanca este un proiect ambitios, arena uriasa urmand a fi construita in Benslimane, putin mai la est de celebrul oras Casablanca. Se estimeaza ca data receptiei va fi undeva in 2028.
Odata finalizat proiectul, arena va gazdui in principal meciurile echipei nationale de fotbal a Marocului, meciuri pe care poti sa pariezi oricand doresti la Mozzart Bet, iar daca introduci si codul bonus valabil la Mozzart vei incasa bonusuri atractive.
Proiectul prevede o capacitate de 115.000 de locuri pe scaune, ceea ce face aceasta arena cea mai mare din Africa, dar si a doua din lume din punct de vedere a capacitatii.
De-a lungul timpului au fost zvonuri in repetate randuri cu privire la edificarea acestei arene, mai ales dupa ce precedentul stadion, Mahomed al 5-lea a fost avariat.
Africa s-a remarcat din ce in cel mai mult in ultima perioada pe harta fotbalului mondial, iar in anul 2025 Marocul va gazdui Cupa Africii pe Natiuni. Stadionul nu va fi gata pana atunci insa, dar Marocul s-a aliniat deja propunerilor inaintate de Spania si Portugalia si doreste un triumvirat pentru gazduirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2030. Ar fi o ocazie ideala de inaugurat arena Grand Stade de Casablanca.
2. Guangzhou Evergrande Stadium (Guangzhou, China) – 100.000 locuri
Proiectul initial pentru stadionul Guangzhou Evergrande prevedea finalizarea proiectului pana in anul 2022. Din cauza unor impedimente, acest proiect a fost anulat, insa in realitate a fost intarziat si preluat de un alt operator, iar termenul de finalizare este pana in anul 2026.
Stadionul va gazdui in principal meciurile de fotbal ale echipei FC Guangzhou, insa si alte evenimente majore.
Floarea de lotus care da forma stadionului nu este una intamplatoare, deoarece orasul Guangzhou este renumit la nivel mondial pentru aceste flori de lotus, fiind denumit “Orasul Florilor”. Se estimeaza ca atunci cand va fi gata, va depasi Camp Nou din punct de vedere al facilitatilor oferite, dar si al capacitatii.
Va avea facilitati ultramoderne, sali de antrenament, saune, centre de recuperare si tot ce trebuie pentru sportul de cel mai inalt nivel.
3. San Donato Arena (Milano, Italia) – 70.000 locuri
Noul stadion ultramodern al lui AC Milan se va numi San Donato Arena si este o arena care va avea 70.000 de locuri in tribune. Forma arenei a fost deja definita, fiind un dreptunghi care va avea colturile rotunjite.
Alaturi de stadionul de fotbal, vor mai fi construite aici facilitati precum birouri pentru conducerea clubului, o arena unde se va canta muzica live, dar si o sala de reprezentatii artistice pentru 3.000 de spectatori.
Se estimeaza ca proiectul va fi finalizat in anul 2028, iar costurile se invart in jurul sumei de 541 de milioane de euro. Odata ce va fi inaugurat, acest stadion impozant va gazdui partidele disputate acasa de AC Milan, dar si jocuri ale echipei nationale ale Italiei.
Nu este exclus ca arena sa poata fi inchiriata si la cerere pentru a gazdui evenimente artistice, date fiind dotarile de top.
4. Noua arena a lui Inter Milan – 70.000 de locuri
Simultan cu edificarea noului proiect pentru AC Milan, Inter, marea rivala din oras, a contractat firma Populous pentru constructia unui proiect simultan, un stadion tot cu 70.000 de locuri.
Aceasta arena a fost demarata pentru ca Inter sa se mute de pe San Siro si sa poata primi mai multi oaspeti la meciuri.
Microbistii vor avea aici magazine cu suveniruri, isi vor putea scana cartelele pentru a intra pe stadion, iar scaunele vor fi mult mai confortabile. In plus, arena va avea sali de recuperare fizica, centre media cu dotari de top, cam tot ce ar trebui sa aiba un stadion ultra-modern.
Se estimeaza ca stadionul va fi gata tot in 2028, iar constructia va costa putin peste 500 de milioane de euro.