Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș se implică într-un proiect important pentru îmbunătățirea calității îngrijirii alternative a copiilor. Ca parte a acestui proiect intitulat „TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, DGASPC Timiș lansează un nou curs gratuit de formare pentru asistenții maternali profesioniști.
În luna iulie, cererile de înscriere la cursul DGASPC vor fi preluate. Acestea pot fi depuse la Registratura DGASPC Timiș, prin poștă sau prin e-mail. Documentele necesare includ o cerere de evaluare pentru participarea la curs și o cerere pentru eliberarea unei adeverințe. Aceste formulare pot fi descărcate de pe site-ul DGASPC Timiș.
Cererile de evaluare trebuie să fie însoțite de un curriculum vitae, o copie a actului de identitate, o copie a diplomei de studii, un cazier judiciar, o adeverință conformă cu prevederile legii referitoare la integritatea comportamentală și o adeverință medicală care să ateste absența bolilor transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.
După depunerea cererii, angajații DGASPC Timiș vor efectua o evaluare socială a solicitantului, care implică vizite la domiciliu, discuții cu membrii familiei și vecinii, precum și o evaluare psihologică. Persoanele acceptate vor urma cursurile de formare profesională, care au o durată de minim 60 de ore, și vor obține atestatul de asistent maternal profesionist. Aceștia pot fi angajați în această poziție doar după obținerea acestui document.
Pentru a participa la cursurile de formare profesională, persoanele trebuie să îndeplinească anumite condiții, cum ar fi capacitatea deplină de exercițiu, garanții morale și materiale pentru îndeplinirea obligațiilor referitoare la îngrijirea copiilor, o locuință legală adecvată nevoilor copiilor și cel puțin 10 clase absolvite.
Este important de menționat că nu pot deveni asistenți maternali profesioniști persoanele care au suferit condamnări pentru infracțiuni intenționate, care au fost decăzute din drepturile părintești sau ale căror copii au fost declarați abandonati, sau care suferă de boli cronice transmisibile și boli psihice.
Proiectul „TEAM UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, beneficiarul fiind Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. DGASPC Timiș continuă campania de recrutare și identificare a persoanelor interesate să devină asistenți maternali profesioniști.
Asistentul maternal profesionist este o persoană atestată în condițiile legii, care asigură creșterea, îngrijirea și educarea copiilor în plasament sau în încredințare la domiciliul său. DGASPC Timiș aduce această oportunitate de formare și angajare pentru a asigura un mediu adecvat și dezvoltarea armonioasă a copiilor aflați în nevoie.