Muzeul Satului Bănățean va găzdui în această săptămână cea de-a 27-a ediție a Festivalului Condeierilor Plugari din Banat. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile și va include o varietate de activități captivante. Printre acestea se numără expoziții, șezători populare și multe alte surprize. Participarea la festival este deschisă publicului, iar intrarea va fi gratuită. Această inițiativă aduce în prim-plan tradiția și autenticitatea, recreând atmosfera de odinioară a șezătorilor populare cu dialog în grai bănățean.
„Timp de două zile îi vom avea alături pe condeieri plugari din Banatul istoric și creatori populari din toată țara, împreună cu soliștii vocali Maria Garaș, Petru Panduru, Anuța Vlad, Georgian Schinteie, rapsodul popular Iosif Puschiță, Ion Bosioc, Elisabeta Bosioc. Evenimentul va fi întregit de șezătorile populare, momente vesele și discuții libere legate de fenomenul condeierilor plugari. Vă invităm la o sesiune de nostalgie culturală, în care trecutul frumos poate face la fel de frumos și prezentul”, a transmis Borco Ilin, PR la Muzeul Satului Bănățean.
Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă, 2 septembrie
- Ora 10.00: Deschiderea expozițiilor de artă textilă realizate de Elena Hăbășeascu și de pictură Narcisa Liuț (Bocșa Montană, Caraș-Severin) în Sala Mare a Casei Naționale; Vernisajul expoziției de pictură a condeierilor plugari Georgeta Groșescu din Provița de Jos, Prahova și Nicolae Galat din Reghin (Sala Mică) la Casa Națională.
- Ora 10.30: Deschiderea oficială a Festivalului; un program artistic va avea loc la Scena din interiorul Muzeului.
- Ora 16.00: Întâlnire la Casa condeierilor.
- Ora 17.30: Șezătoare populară, în cadrul căreia condeierii vor citi propriile lor creații.
Duminică, 3 septembrie
- Ora 10.00: Va avea loc o slujbă religioasă la Biserica din Topla, iar la muzeu, Cântăreții condeieri vor cânta în strană.
- Ora 16.00: Se va organiza o masă rotundă cu tema „Condeierii plugari de ieri și de azi”. Vor avea loc dezbateri, discuții despre soluții și propuneri. Moderatorul evenimentului va fi Dan Liuț.
- Proiectul este coordonat de etnologul dr. Maria Mândroane.