Joi dimineața, au avut loc proteste neplanificate ale profesioniștilor din domeniul financiar în sediile instituțiilor de administrație financiară și trezoreriilor din întreaga țară. O acțiune similară a început și la sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara.
Aceste acțiuni de protest au început în dimineața zilei de joi în diverse locații din țară, înainte ca în aceeași zi să se desfășoare o ședință de guvern la ora 11:00 și o întrevedere între liderii sindicali și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Cu două săptămâni în urmă, din cauza nemulțumirilor exprimate de angajații din Finanțele Publice cu privire la „ordonanța austerității”, ministrul a ajuns la un acord cu liderii sindicatelor, stabilind un proces verbal conținând măsuri de compromis. Se pare că aceste măsuri nu au primit aprobarea coaliției de guvernare.
„Din informații de ultim moment, aseară a avut loc o întâlnire între membrii coaliției, prilej cu care ministrul Finanțelor a propus aprobarea masurilor agreate cu noi prin Procesul verbal semnat în data de 11.08.2023. Masurile propuse de ministru pentru stingerea conflictului din cadrul Ministerului Finanțelor se pare că nu au fost acceptate. Motivele exacte care au stat la baza respingerii acestora nu le cunoaștem, probabil mâine ni se vor prezenta, la întâlnirea de la ora 16,00, după ce Ministrul Boloș va susține cu toate argumentele această ordonanță în ședința de guvern programată mâine dimineață”, transmiteau miercuri, reprezentanții Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC.
Joi, în țară, au început un proteste spontane.
Proteste și la Timișoara
Merită menționat că un segment al personalului din cadrul Finanțelor Publice și Trezoreriilor a organizat și în ziua de marți o formă de grevă de avertisment. Aceste sindicate din sfera financiară au planificat această acțiune cu aproximativ două săptămâni în urmă, însă o parte dintre ele au ales ulterior, pe baza protocolului convenit cu ministrul, să aștepte direcțiile decise de guvern. Greva care s-a desfășurat a fost inițiată de Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, o organizație cu sediul în Cluj-Napoca, afiliată Blocului Național Sindical (BNS). Această federație nu numără membri în regiunea Timiș, fapt pentru care nu s-au desfășurat acțiuni similare în Timișoara.
Totuși, contextul din Timiș a cunoscut schimbări în ziua de joi. În urma unei sesiuni informative organizate de sindicatul FinTim, o parte din angajații DGRFP Timișoara au declanșat o formă de protest spontan. Pe parcurs, și alți indivizi s-au alăturat acestora, iar în prezent, celelalte sindicate și-au exprimat solidaritatea cu acest demers.
„Noi, sindicatul, am organizat o discuție, o ședință, prin care noi am actualizat toate datele pe acre le aveam vizavi de forma de protest pe care o aveam acum două săptămâni. Colegii noștri au ieșit în holurile instituției, am făcut această informare ca un fel de ședință generalizată de sindicat și atitudinea lor a fost aceea de a intra în protest, mai ales că, la nivel de țară, au intrat în țară cam toate administrațiile fiscale din toate regiunile. La ora 11:00 este ședință de guvern. Așteptăm să vedem răspunsul pe care ni-l dă guvernul. În funcție de asta, colegii noștri vor hotărî dacă rămân în continuare în această formă de protest spontan”, au declarat, pentru Tion, reprezentanții sindicatului FinTim.