Sâmbătă, trupa de teatru-forum „Kuringa” din Germania a prezentat spectacolul „Wir sind hier!” („Suntem aici!”) la Timișoara, la invitația Institutului Intercultural Timișoara. Tema spectacolului a fost rasismul cu care se confruntă comunitatea romilor în zilele noastre. Locul de desfășurare a fost cu adevărat neobișnuit, o sală amenajată într-o fostă fabrică de piele abandonată din zona Fabric din Timișoara.
„Spectacolul „Wir sind hier!” („Suntem aici!”) este o reprezentație de teatru-forum care abordează subiectul persecuției, respingerii și opresiunii la care sunt supuși romii în Germania. După ce a trecut mult timp până când Holocaustul romilor și al populației sinti a fost oficial recunoscut în Germania, în Berlin continuă să apară atacuri rasiste, iar Memorialul Holocaustului Romilor va fi parțial distrus din cauza construirii unei noi linii de metrou.
Teatrul-forum, cunoscut și ca teatrul celor oprimați, promovat de trupa „Kuringa,” propune eliminarea barierei dintre scenă și public. Acest lucru permite un schimb liber de idei între actori și spectatorii care sunt încurajați să devină participanți activi și să contribuie la discuția pe tema prezentată pe scenă.
„Kuringa – Spațiu pentru teatrul celor oprimați” a fost fondat în 2011 în Berlin-Wedding de către Bárbara Santos, Christoph Leucht și Till Baumann.
Una dintre temele principale abordate în cadrul spectacolului a fost „Ce pot face tinerii romi pentru a limita rasismul în 2023?” – o întrebare discutată intens atât de actori, cât și de spectatorii dornici să se implice în dialogul despre această problemă, într-un decor plin de semnificație, printre ruinele fostei fabrici de piele.
Prima reprezentație a avut loc la Liceul Electrotimiș vineri, iar cea de-a doua s-a desfășurat sâmbătă în clădirea abandonată din cartierul Fabric, unde odinioară lucrau sute de oameni în fabrica de piele.
Christoph Leucht, unul dintre fondatorii trupei „Kuringa,” a fost prezent la Timișoara și a explicat că teatrul-forum implică discuții cu spectatorii despre problemele de discriminare și opresiune. Actorii nu se limitează doar la spectacolele anti-rasism, ci vizitează școli pentru a discuta cu elevii despre această problemă și se implică în diverse campanii anti-discriminare destinate comunității romilor și sinti. Misiunea „Kuringa” este să lupte pentru șanse egale ale romilor și sinti în Germania.
„Spectacolele trupei „Kuringa” fac parte din proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa,” implementat de Institutul Intercultural Timișoara, în cadrul Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii,” proiect finanțat de Primăria Timișoara prin intermediul Centrului de Proiecte.