Miercuri, patru persoane care prezintă suspiciuni de botulism au fost admitse la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Printre cei afectați se numără un cuplu și fiul lor, precum și o altă rudă. Aceștia au consumat șuncă de porc pregătită în propria lor gospodărie și au început să manifeste simptome caracteristice cu câteva zile în urmă. În prezent, starea lor de sănătate este considerată acceptabilă.
Inițial, femeia în vârstă de 50 de ani a fost adusă la camera de urgență a spitalului, iar după o evaluare rapidă, ea a fost internată împreună cu soțul său de aceeași vârstă și cu fiul lor, în vârstă de 21 de ani. Ulterior, o altă rudă a lor, aflată într-un centru de detenție, a fost consultată și transferată la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
Toți cei patru au consumat șuncă de porc preparată în propria lor gospodărie în ultimele 14 zile. Simptomele au început să apară la cei trei membri ai familiei acum 9 zile și au inclus starea generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, probleme de vedere, căderea pleoapei, dificultăți la înghițire și tulburări digestive.
„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza, medic primar de boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Cea de-a patra persoană afectată, aflată în custodia unui penitenciar, a consumat de asemenea alimentul contaminat cu toxina botulinică și a prezentat primele semne digestive miercuri. În prezent, el este, de asemenea, internat în Clinica 1 pentru Boli Infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
O anchetă epidemiologică a fost inițiată
În conformitate cu procedurile legale, reprezentanții spitalului au informat atât Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș cât și Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile cu privire la cazurile suspecte de botulism. Va fi demarată o anchetă epidemiologică, iar stocurile de ser antitoxic disponibile la nivel național vor fi evaluate.
„În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, spune, mai exact, conf. dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Ce este botulismul?
Reprezentanții spitalului transmit că botulismul este o toxiinfecție alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, inițial a celor care asigura motilitatea globilor oculari și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorie, care poate duce la deces. Bacteria care produce boala se dezvoltă în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului) și formează spori pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.
„Botulismului reprezintă o urgență medicală și inițierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. Această toxină produsă de bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. Cel mai adesea, botulismul apare în cazul consumului unor conserve, dar și în cazul consumului de pește afumat și sărat și cel al consumului de semipreparate din carne (cârnați, șuncă etc). Botulismul nu este o boală transmisibilă. Dată fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infecție cu toxină botulinică impune terapia cu antitoxină într-o unitate sanitară, sub supraveghere medicală. Cazurile severe necesită suport respirator. Formele severe de botulism sunt mai rare datorită administrării serului antibotulinic specific”, mai spune medicul Ruxandra Laza.