La Timișoara, 24 decembrie reprezintă o zi importantă, în care gospodinele fac ultimele pregătiri pentru a primi colindătorii sau pentru masa de Crăciun, iar copiii așteaptă cu nerăbdare sosirea lui Moș Crăciun.
În plus, această dată marchează și un eveniment semnificativ pentru oraș. În acest an se împlinesc 292 de ani de la momentul în care s-a pus piatra de temelie pentru clădirea Primăriei Orasului în Piața Libertatii.
Acest moment a avut loc după 15 ani de la eliberarea Timișoarei de sub stăpânirea turcilor de către Eugeniu de Savoya, iar orașul se afla în plin proces de transformare. Lucrările de regularizare a canalului Bega erau deja în curs, iar coloniștii germani se stabiliseră în cetate, formând o comunitate semnificativă. La începutul anilor 1730, aceștia au solicitat Guvernatorului Banatului, Claudius Florimund de Mercy, construirea unei primării proprii, iar cererea a fost aprobată. Arhitectul Petro del Bonzo a fost responsabil cu planurile clădirii.
În Ajunul Crăciunului din 1731, primarul Peter Solderer a pus piatra de temelie a viitoarei primării germane, care urma să fie construită pe fundația fostei băi turcești din fosta Piața de Parada.
Construcția Primăriei a fost finalizată în stil baroc în 1734 sau, conform altor surse, în 1735. La 15 februarie 1735, prima ședință oficială a Primăriei Germane a avut loc în noua clădire, iar Peter Solderer a fost reales primar.
Cu toate acestea, ridicarea Primăriei a ridicat și o problemă legată de familia fostului primar, Tobias Hold, care a condus Timișoara în două mandate. Chirurgul Josef Hold, fiul lui Tobias Hold, a susținut că tatăl său primise terenul fostei băi turcești, dar noul primar Solderer a construit acolo Primăria. Modul în care Josef Hold a fost despăgubit nu este cunoscut cu certitudine.
Cu toate acestea, planurile lui Pietro del Bonzo au fost finalizate, iar clădirea din nordul Pieței de Parada a fost construită. Pe fațada clădirii, în apropierea porții mari, a fost instalată o inscripție care amintește de ceea ce se afla în acel loc înainte de construirea clădirii: „Anul de ridicare al acestei băi, din timpul de groază sub Ibrahim Ehan Hedja 1053.”
Nu era insa singurul text care aparea pe acea cladire, ci a mai existat unul in limba latina.
„Pe frontispiciul cladirii se afla reprezentatat stema orasului, amintind de starea lui anterioara, pe cand era o palanca. Inscriptia suna astfel:
Aminteste-ti ce am fost candva, lasa deoparte prezentul,
Zidurile din jurul Turciei au fost cucerite,
Asa cum a cucerit Cezarul teritoriile cu armele lui Eugenius,
Ce acum stralucesc, Mercius a preluat arta
Care a ramas superioară in lume, pentru totdeauna,
Acest lucru este convenabil, dar cu o conditie,
Acvila (vulturul) l-a protejat cu aripile pe Augustus„, se arata in volumul „Incercare de istorie politica si naturala a Banatului Timisoarei” al lui Francesco Griselini.
Despre cladire se aminteste si in volumul „Vechea Timisoara”, a primarului Josef Geml.
„In Piata Prinz Eugen sta primaria, o cladire cu doua etaje, construita pe locul unei foste bai turcesti. Aceasta casa a fost construita in 1734, fiind una dintre cele mai vechi cladiri din oras. In fata acesteia se afla biserica piarista cu manastirea de pe strada Stadthaus (azi Emanoil Ungureanu) si in spatele ei cladirea cu doua etaje a scolii. Biserica a fost construita in anul 1736 si demolata in 1911, insa cladirea manastirii si cea a scolii continua sa existe adapostind Scoala Oraseneasca de Muzica„, scria primarul Josef Geml, cu aproape un secol in urma.