Marti, 30 mai, profesorii din Timiș au organizat un marș numit „Marșul Demnității”. Marșul a început în Piața Victoriei și a continuat prin fața Primăriei Timișoara, pe strada C.D. Loga, ajungând în fața prefecturii, locul în care au protestat și în zilele anterioare. Acțiunea a durat aproximativ o oră și jumătate, iar primarul Dominic Fritz s-a alăturat pentru câteva minute când protestul a ajuns în fața instituției pe care o conduce. Traficul a fost blocat în etape pe bulevardul C.D. Loga și pe bulevardul Revoluției din 1989, în fața prefecturii. Jandarmii nu au oferit o estimare exactă a numărului de participanți, dar s-a observat că erau mai mulți decât în protestele din zilele precedente, posibil chiar în jurul a 1.000 de persoane.
Profesorii au protestat intens în Timișoara!
În București, au avut loc noi negocieri, însă liderii sindicatelor din Timiș și din București au declarat că nu vor fi convinși de bonusurile oferite sub formă de carduri de vouchere de către guvern. Marșul din Timiș a fost organizat de cele patru sindicate din domeniul educației: Sindicatul „Spiru Haret” Timiș, Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș, Sindicatul Oamenilor Liberi din Educație Timiș și Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” Timiș. Liderii acestor sindicate au subliniat că greva lor continuă și au strigat lozinci precum „Demisia!”, „Demnitate!”, „Grevă!” și „Ne dorim respect”.
Pe lângă manifestările lor, profesorii au afișat pancarte cu mesaje precum „Anul viitor la vot, o să plătiți pentru tot”, „Dacă bani nu aveți, o să aveți analfabeți”, „Un popor educat nu poate fi manipulat” și „Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea”. Elevii au participat și ei la protest, purtând pancarte cu mesaje precum „Nu puteți pune elevii pe primul loc, dacă puneți profesorii pe ultimul”, „Salarii decente, educație demnă” și „Cum arată astăzi școala, așa arată mâine țara”.
„În grevă, undeva la ora actuală, sunt undeva la 62% dintre membri, la noi în sindicat cel puțin. Am scăzut puțin ca procent pentru că, săptămâna aceasta, personalul nedidactic a ieșit din grevă, ei au salariile foarte mici. (…) Momentan așteptăm ca guvernul să se trezească. În momentul în care o să se trezească, vor înceta și protestele. Interesul nostru este să fim la catedră. Până acum, la negocieri au fost făcute promisiuni în spiritul celor anterioare, vouchere și acele sume care trebuie justificate cu facturi, dar așteptăm ceva concret. S-ar putea să iasă ceva zilele acestea”, a declarat, pentru Tion, Marius Lobază, vicepreședintele Sindicatului.
A ieșit și primarul Dominic Fritz
Deși, la începutul protestului, liderii sindicatelor au cerut să nu fie primiți politicieni, la un moment dat, când manifestațiile au ajuns și în fața primăriei, a ieșit din instituție și primarul Dominic Fritz. Acesta a vorbit timp de câteva minute cu profesorii nemulțumiți. De unii a fost primit cu urale, în timp ce alții nu au fost la fel de fericiți să îl vadă. Edilul a oferit și declarații, arătându-se nemulțumit că guvernanții nu renunță, de exemplu, la pensiile speciale pentru a crește salariile profesorilor.
„Eu înțeleg că mulți părinți și copii suferă, dar cred că mesajul este corect. Felicit profesorii pentru unitatea de care dau dovadă. Este ridicol că Guvernul este surprins de grevă și de revendicările profesorilor. Situația era predictibilă și Guvernul trebuia să ia în serios inflația și efectul inflației asupra salariilor profesorilor. Se pot găsi bani dacă guvernul își asumă în sfârșit să taie pensiile speciale, să taie la nivel central toate aceste cumetrii și sinecuri. România este o țară bogată dacă vrea, dar trebuie să avem un Guvern curajos, care nu încearcă să scape de responsabilități. Desigur că e lipsă de curaj. Avem un prim ministru care este beneficiar al unei pensii speciale”, a declarat Fritz.