Declarațiile fostului primar Nicolae Robu cu privire la actualul primar Dominic Fritz și modul în care acesta a ajuns în funcție par a fi controversate și legate de acuzații grave. Robu susține că Fritz a ajuns în funcție datorită unei conspirații și că acesta ar fi comis un fals în declarații în dosarul de candidatură.
În 2020, validarea ca primar a lui Dominic Fritz a fost amânată temporar pentru a soluționa contestațiile depuse împotriva candidaturii sale. Aceste contestații se refereau la locul de domiciliu al lui Fritz și dacă acesta îndeplinea cerințele legale pentru a candida la funcția de primar în Timișoara. Judecătorii au respins aceste contestații, iar Autoritatea Electorală Permanentă a explicat că în cazul cetățenilor Uniunii Europene, noțiunea de „domiciliu” se subsumează dreptului de rezidență reglementat de legislația specifică, iar dovada îndeplinirii condiției de domiciliu poate fi făcută cu documente emise de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Nicolae Robu persistă în afirmațiile sale și susține că Fritz ar fi comis un fals în dosarul de candidatură, deși instanța a decis altfel. Este important ca astfel de acuzații să fie investigate și tratate cu seriozitate, iar justiția să decidă dacă există temeiuri pentru astfel de afirmații.
„I-am spus unui jurnalist, după alegerile din 2020, să se uite în dosarul lui Dominic Fritz, pentru că trebui să aibă acces la el. A primit răspunsul că au fost arse dosarele. Am început să râd, dumneavoastră chiar puteți crede așa ceva?”, a declarat liberalul, în ziua în care partidul i-a anunțat oficial candidatura la PMT.
Când i s-a spus că dosarul a fost publicat, Robu a replicat imediat: „Deci n-a fost ars dosarul. Vedeți? N-a fost ars (…) Scrie acolo «domiciliu» și e scrisă o adresă de locuire, nicidecum de domiciliu? E adevărat sau nu e adevărat? Este declarație în fals și uz de fals. Uz de fals pentru ce? Pentru uzurparea unei funcții de demnitate publică într-o țară! Lucrurile sunt extrem de grave”.
Fritz, „voluntar ONG, secretară la un pensionar”
Potrivit fostului primar, încă s-ar mai putea face dreptate, dacă un cetățean revoltat se va îndrepta „în penal” împotriva lui Dominic Fritz.
Întrebat de ce n-a făcut nimeni asta până acum, dacă situația e atât de clară, Nicolae Robu a oferit un răspuns interesant: „Lăsăm timpul să lucreze. Dumneavoastră vă închipuiți careva, sau vreun timișorean își închipuie că într-o bună zi, un tânăr german de 30 și ceva de ani și-a zis «n-am prea reușit în Germania, tot ca voluntar ONG, secretară la un pensionar, eu pot mai mult, ce-ar fi să mă fac primar într-un oraș important din România, Timișoara, am fost acolo și-mi place, hai să mă fac primar acolo». Chiar își poate închipui cineva că s-a întâmplat astfel? Hai să fim serioși”.
Nicola Robu susține, de asemenea, că Dominic Fritz ar avea în jur de zece dosare penale deschise pe numele său, fără a oferi însă detalii.
În vara lui 2021, CL Timișoara a aprobat două hotărâri care ar fi obligat primarul și viceprimarii să-și facă publice actele de studiu și dovada domiciliului. Prefectura Timiş, condusă la acea vreme de un USR-ist, a considerat ilegale cele două HCL-uri și a solicitat revocarea acestora. Lucru care s-a și întâmplat.