Dislexia este o tulburare specifică de învățare care influențează capacitatea unei persoane de a citi, înțelege și corela cuvintele scrise. Este important de menționat că dislexia nu are legătură cu nivelul de inteligență al unei persoane. De fapt, numeroși artiști, inventatori, oameni de știință, exploratori, antreprenori și sportivi de succes au fost afectați de această tulburare.
Conform informațiilor furnizate de European Dyslexia Association, luna octombrie este dedicată în întreaga lume acțiunilor care vizează conștientizarea dislexiei. În prima zi de luni din octombrie începe Săptămâna Conștientizării Dislexiei, iar Ziua Internațională dedicată acestei afecțiuni este marcată pe 8 octombrie.
În acest context, duminică, 8 octombrie, fațada Teatrului Național din Timișoara va fi iluminată în culoarea turcoaz între orele 19 și 22, într-un gest de solidaritate față de persoanele afectate de dislexie.
„Teatrul Național din Timișoara este atent la alteritate, la discursul pro-diversitate, la integrarea grupurilor vulnerabile, așa după cum o dovedesc proiectele comunitare dezvoltate de Teatrul Național în cadrul programului Vocile orașului, în conjuncția principiilor sale cu cele ale Capitalei Europene a Culturii. Ca o continuare a acestui demers și pentru că, la rândul său, arta teatrului folosește cuvintele pentru a aduce oamenii împreună în spațiul imaginației și al creativității, Teatrul Național din Timișoara își propune ca, în parteneriat cu Asociația București pentru Copii Dislexici – ABC Dislexici – membră a European Dyslexia Association, să participe la creșterea gradului de conștientizare asupra dislexiei ca formă a neurodiveristății și, în consecință, la creșterea gradului de conștientizare privind modalitățile alternative de a accesa procesul de învățare, inclusiv prin promovarea noilor tehnologii – realitatea virtuală și realitatea augmentată – în educarea copiilor dislexici, pentru a-i ajuta pe copiii cu dislexie să își recâștige încrederea în capacitatea lor de învățare și de integrare, în capacitatea lor de a fi creativi, de a visa și de a-și urma visurile oricât de departe. Mesajul reprezintă, în egală măsură, un îndemn adresat societății de a integra aceste noi sisteme de educație și de a integra persoanele diagnosticate cu dislexie, în spiritul pluralității și al varietății de manifestare a spiritului uman”, transmit reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.