Rezervele internaționale brute ale României au atins 69,7 miliarde euro la sfârșitul lunii aprilie 2024. Analiza realizată de Alpha Bank relevă că, în comparație cu PIB-ul, în decembrie 2023, România a avut cea mai mică pondere a rezervelor în regiune, cu 20,4%, urmată de Ungaria cu 21,1%, Polonia cu 23,5%, Cehia cu 43,9% și Bulgaria cu 44,6%.
Componentele principale ale rezervelor internaționale sunt rezervele valutare (59,1 miliarde euro), poziția de rezervă la Fondul Monetar Internațional (FMI), inclusiv drepturile speciale de tragere (DST) (3,4 miliarde euro) și valoarea aurului deținut (7,2 miliarde euro). Creșterea poziției FMI în rezervele internaționale a fost determinată de o alocare generală suplimentară a DST în august 2021, ca răspuns la pandemia de COVID-19.
Toate țările din regiune au depășit pragurile de adecvare a rezervelor internaționale conform indicatorilor tradiționali. În perioada 2020-2023, rezervele internaționale brute au acoperit între 3 și 10 luni de importuri în funcție de țară, depășind atât datoria externă pe termen scurt, cât și deficitul de cont curent.
Bulgaria se evidențiază prin volumul relativ mai ridicat al rezervelor internaționale comparativ cu alte țări din regiune. Aceasta ar putea sugera necesitatea întăririi poziției rezervelor internaționale în celelalte țări din regiune până în momentul în care acestea vor decide să adere la moneda unică.