În aceste zile, pe malurile Bega, în apropierea orașului Timișoara, natura desfășoară un spectacol fascinant. Fără avertisment, mii de efemeroptere, acei fluturi ce trăiesc doar câteva ore, acoperă suprafața apei și dansează frenetic, într-o simfonie superbă a vieții și morții.
Aceste creaturi sunt cunoscute pentru aparițiile lor fenomenale pe râul Tisa, în Ungaria, de unde și numele popular „Floare de Tisa”. Zborul lor în masă oferă senzația că râul „înflorit”.
Efemeropterele mai sunt denumite și „rusalii”, deoarece obișnuiesc să apară în preajma sărbătorii religioase cu același nume. Totuși, în acest an, vremea mult mai călduroasă a adus acest spectacol mai devreme.
Filmările de mai jos au fost realizate pe malurile Bega, în Ghiroda. După ce petrec un interval de 1-3 ani sub formă de larvă în mâlul de pe malul apei, fluturii ies la suprafață, zboară doar câteva ore și apoi mor. În această scurtă perioadă, fiecare își caută un partener pentru împerechere. Odată ce actul de împerechere se încheie, efemeropterele mor, lăsând ouăle pe fundul apei, din care va eclozi o nouă generație.
Conform biologilor, această specie este un bun indicator biologic al calității apei din râu. Se pare că insectele sunt extrem de sensibile la poluare, iar din acest motiv numărul lor a scăzut semnificativ. Se povestește că în trecut, în ziua Rusalilor, apele Dunării, Prutului sau Mureșului erau acoperite de insecte moarte, spre bucuria peștilor care se hrăneau cu acest festin cazut, literalmente, din cer.
Tradiția populară spune că efemeropterele sunt sufletele bărbaților și femeilor care au murit înainte de a-și găsi jumătatea. Li se permite să coboare pe pământ sub forma acestor ființe înaripate, să experimenteze iubirea pentru câteva ore și apoi să plece.
An de an, mulți turiști se adună pe malurile Tisei din Ungaria pentru a admira acest spectacol al naturii oferit de efemeroptere.