Marți va avea loc aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru demolarea și construirea Stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Această etapă va implica o comisie interministerială. După aprobarea indicatorilor, proiectele de hotărâre urmează să fie supuse aprobării într-o ședință de Guvern.
Aceste măsuri arată că se intenționează să se facă progrese semnificative în reabilitarea sau reconstrucția Stadionului „Dan Păltinișanu” din Timișoara. Demolarea și construirea unui stadion nou sau modernizarea celui existent sunt procese complexe și importante pentru comunitatea locală și sportul din zonă.
”Maine (marti – n.r.) este practic ultima faza premergatoare actiunii de emitere a hotararilor de guvern, de demolare respectiv de construire a noului stadion. Si ma refer aici la acea decizie formala din comisia interministeriala de aprobare a indicatorilor tehnico-economici rezultati din studiul de fezabilitate, indicatori modificati in functie de avizele de la diferite institutii avizatoare care s-au solicitat pe parcursul elaborarii acestui studiu.
Urmeaza intrarea efectiva in sedinta de guvern si ma astept ca promisiunea, facuta de domnul presedinte al Camerei Deputatilor si de domnul premier, ca nu vor prelungi acest proces de decizie si de emitere a acestor hotarari de guvern sa fie respectata, iar in urmatoarele saptamani, acest proiect foarte important pentru Timisoara si Timis sa aiba cele doua hotarari de guvern necesare avansarii: Consiliul Judetean sa poata sa demoleze stadionul actual, iar CNI sa inceapa procedurile pentru achizitia lucrarilor de proiectare si de executie efectiva in teren a noului stadion”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Cele doua hotariri, de demolare, respectiv de construire a noului stadion vor fi emise de Guvern deodata.
”De obicei, cele doua hotarari se dau in acelasi timp. De obicei asa se face, deodata, dar tine de guvern”, a explicat Nica.
Intrebat cand va incepe demolarea efectiva a arenei, Alin Nica a precizat ca lucrarile de demolare vor dura aproximativ 6 luni.
”Daca se dau hotararile de guvern in urmatoarele saptamani, noi putem tine licitatia pentru demolarea efectiva. Asta nu ar trebui sa dureze mai mult de doua luni, in eventualitatea in care nu sunt contestatii. Iar imediat ce vom avea o firma care sa se ocupe de demolare, vom da ordinul de incepere si vor incepe lucrarile de demolare.
Lucrarile de demolare dureaza vreo 5-6 luni de zile… Acum, daca vremea nu tine si e umezeala si noroi, nu o sa se poata interveni pentru ca stadionul este pe un val de pamant care trebuie dislocat si transportat, dar firma care va castiga, cu siguranta, isi va face planul de lucrari astfel incat sa economisim la maximum timpul afectat acestei lucrari de demolare, iar in paralel, CNI sa faca lucrarile, procedurile de achizitie pentru lucrarile de executie efectiva a stadionului nou”, a mai spus Nica.
In ceea ce priveste construirea, aceasta ar putea dura trei ani.
”Constructia, din studiul de fezabilitate, ar dura doi ani si jumatate, cu eventuale prelungiri, ma astept undeva la 3 ani, de aceea spuneam ca undeva la orizontul lui 2027, la sfarsitul anului 2027, in 2028 sa avem aceasta noua structura sportiva finalizata”, a adaugat Alin Nica.
Noul stadion de la Timisoara va fi cel mai mare din Romania, dupa Arena Nationala.
Actualul stadion este de ani buni intr-o stare avansata de degradare si a fost inchis pentru competitii in 2022, intrucat nu prezinta siguranta.
Noul stadion va costa aproape 140 de milioane de euro, bani asigurati de CNI si Consiliul Judetean Timis. Este prevazut cu 32.000 de locuri, nu va avea si pista de atletism si nu va fi unul complet acoperit, asa cum este Arena Nationala de la Bucuresti.
Stadionul actual din Timisoara a fost construit in 1963 prin munca voluntara, iar pana in 1995 s-a numit „1 Mai”.