Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara din data de 5 ianuarie 2023, s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat (agent în cadrul Poliției Locale Dumbrăvița), sub control judiciar, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, două infracțiuni de fals intelectual și două infracțiuni de uz de fals.
Prin același act s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea urmăririi penale pentru completarea materialului probator, cu privire la săvârșirea a 84 de infracțiuni de abuz în serviciu, 84 de infracțiuni de fals intelectual, 84 de infracțiuni de uz de fals și o infracțiune de fals privind identitatea. Cu privire la faptele disjunse, în acest moment procesual urmărirea penală nu se efectuează cu privire la persoană (suspect/inculpat), ci doar in rem (cu privire la fapte penale).
Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut următoarea situație de fapt:
În data de 2 iunie 2021, inculpatul, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de agent în cadrul Poliției Locale Dumbrăvița, a îndeplinit două acte în mod fraudulos, respectiv și-a încălcat atribuțiile de serviciu, semnând în calitate de agent constatator două procese verbale de sancționare contravențională, prin care a atestat cu prilejul întocmirii acestora fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că: în data de 2 iunie 2021 două persoane distincte, în calitate de conducători auto, au condus două camioane pe str. Varșovia din loc. Dumbrăvița, jud. Timiș, fără a deține autorizații de tranzit pe drumurile comunale din localitate, atestând inclusiv că cei doi conducători auto nu a avut obiecțiuni în momentul comunicării proceselor verbale și că procesele verbale au fost semnate de către contravenienți, după care a înregistrat aceste procese verbale în evidențele Poliției Locale Dumbrăvița, purtând ștampila instituției și nr. de înregistrare din registrul de procese-verbale de sancționare a contravențiilor ținut la nivelul instituției, cauzând astfel persoanelor vătămate pagube în cuantum de câte 2.000 lei, precum și o vătămare a intereselor legitime a persoanelor vătămate prin punerea în imposibilitatea de a formula plângeri contravenționale.
”Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, luarea unei măsuri preventive, respectiv trimiterea în judecată, nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, inculpatul fiind nevinovat până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.