Dobos Tort, nelipsit de pe masa de Crăciun, dar tot mai puțin preparat de gospodine în casă, a devenit una dintre delicatesele achiziționate de la supermarket sau cofetărie. Cu toate acestea, există alternative. Dacă cineva urmează cu atenție rețeta, se va bucura apoi de un adevărat deliciu.
Banatul este una dintre cele mai bogate zone ale țării în ceea ce privește rețetele tradiționale transmise din generație în generație. În această perioadă a anului, când gândurile se îndreaptă mai mult ca oricând către familie și mesele bogate în jurul cărora toată lumea se adună, preparatele tradiționale făcute în casă sunt secretul unei sărbători reușite.
Iată, mai jos, rețeta tradițională pentru Dobos Tort, perfectă pentru a fi pusă pe masa de Crăciun!
**Ingrediente**
*Blatul:*
– 10 ouă
– 200 grame de zahăr
– 1 lămâie
– 120 grame de făină
*Crema:*
– 250 grame de unt
– 200 grame de ciocolată
– 1 lingură de cacao
– 6 ouă
– 250 grame de zahăr
**Mod de preparare**
Galbenusurile celor 10 ouă se freacă energic cu zahărul, coaja de lămâie și zeama de lămâie până când amestecul devine o cremă spumoasă (de preferat cu mixerul). Apoi, se adaugă albușurile bătute spumă tare și făina, alternând cu albușurile. Se vor obține astfel 10 foi care se coc, pe rând, pe fundul formei de tort, așezată pe grătarul din cuptor.
Crema se prepară astfel: ciocolata și cacaoa se topesc pe foc, în 3 linguri de apă, apoi se amestecă treptat cu untul bătut spumă. În paralel, ouăle întregi se bat cu zahărul, pe foc mic, până când amestecul devine ca o cremă groasă. Se lasă la răcit, apoi se amestecă treptat în crema de unt cu ciocolată. Cu această cremă se umplu foi, se suprapun, iar o parte din cremă se păstrează pentru a unge tortul deasupra.