TIMIȘOARA. Strada Cezar din Timișoara, care leagă bulevardul Loga de Parcul Copiilor și care a fost blocată timp de zeci de ani, a fost redeschisă recent. Aceasta a fost blocată deoarece clădirile care o străjuiesc au avut diverse funcțiuni în trecut, iar zona a găzduit, la un moment dat, garaje și curți pentru cele două case vecine.
Luni dimineață, primarul Timișoarei, însoțit de forțe de ordine și muncitori, a dispus demolarea unei porți și a unui segment de gard pentru a permite circulația pietonală pe stradă. Familia de romi cărora li s-a demolat o parte din gard s-au arătat nemulțumiți, susținând că nu au nicio vină pentru faptul că locul a fost folosit în alt mod decât cel specificat în cartea funciară (unde este menționat ca apartinând municipalității) și sunt afectați financiar de demolare. Cu toate acestea, vecinii străzii erau conștienți că într-o zi va fi demolată, deoarece nu au întreținut poarta niciodată.
Primarul Dominic Fritz a anunțat cu trei zile în urmă că strada Cezar va fi eliberată, declarând că aceasta „a căzut pradă clanurilor bine-cunoscute, probabil la înțelegere cu administrația de atunci. Acum mulți ani, strada Cezar a fost închisă cu garduri ornamentate cu gust îndoielnic, apărând niște construcții și o poartă. Și astfel, strada publică a devenit curte privată pentru două vile de pe Loga. Vremurile în care patrimoniul Timișoarei era jefuit cu complicitatea administrației au trecut. Teren cu teren, vilă cu vilă, recuperăm ce este al timișorenilor. În zilele următoare, vom intra pe teren și vom demola ceea ce nu are ce căuta pe strada noastră. Apoi o vom redeschide în regim pietonal și pentru bicicliști”.
Subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, care în trecut s-a confruntat cu familiile de romi care făceau abuzuri și hărțuiau vecinii pentru a le cumpăra casele, a adus clarificări legate de strada Cezar, după ce primarul Dominic Fritz a anunțat demolarea. Drăgănescu a explicat că actuala configurație a străzii datează încă din anii 1950 și că aleea a existat întotdeauna doar pe hârtie. De asemenea, a menționat că există două garaje ale prefecturii pe această stradă și că în perioada 2005-2009, când era prefect, aceasta era folosită pentru a parca autoturismele instituției. Subprefectul a subliniat că realitatea nu corespunde afirmațiilor făcute de Dominic Fritz și că nu poate fi acceptată o campanie electorală bazată pe neadevăruri.