Din cauza reapariției cazurilor de holeră, Harare, capitala Zimbabwe, a fost forțată să declare stare de urgență. Această boală a provocat deja 51 de decese confirmate și a infectat peste 7.000 de persoane la nivel național, cu o răspândire în creștere, conform declarației făcute vineri de primarul orașului Ian Makone, potrivit AFP și Agerpres.
Ian Makone a subliniat că situația actuală este alarmantă, având în vedere numărul mare de cazuri confirmate în majoritatea cartierelor capitalei, și a recunoscut că principalul factor al acestei epidemii este lipsa apei potabile.
„Am declarat stare de urgență deoarece situația este acum extrem de gravă, boala se răspândește în întreg orașul,” a explicat primarul pentru AFP.
Până în prezent, în Harare, au fost oficial înregistrate 12 decese.
În total, au fost raportate peste 7.000 de cazuri suspecte de holeră și aproape 150 de decese posibil legate de această boală, din care 51 au fost confirmate prin teste de laborator. Aceste cifre au fost înregistrate până în prezent de autoritățile din Zimbabwe, fără ieșire la mare.
Autoritățile sunt în alertă, temându-se de o tragedie de proporții, așa cum s-a întâmplat în 2008, când holeră a provocat mii de decese.
Primarul Makone a explicat că oamenii au săpat fântâni în apropierea latrinelor cu fose septice, în special în orașele aflate în plină expansiune și în alte suburbii care nu au acces la apă potabilă, ceea ce a dus la contaminarea apei de băut.
Pentru a face față acestei situații critice, Primăria, Ministerul Sănătății și organizațiile neguvernamentale au unit forțele pentru a dubla furnizarea de apă potabilă în zonele afectate, a precizat primarul.
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății publicat joi seară, 157 de persoane sunt în prezent internate în unități sanitare din țară, dintre care 16 se află în Harare.
Această epidemie de holeră s-a extins în peste 17 districte care au fost în mod tradițional afectate de această boală, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care definește holeră ca o infecție diareică acută cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii.