Reorganizarea teritorială și implicit reforma administrației este o necesitate atât din punct de vedere economic, cât și politic și social. Această reformă trebuie înfăptuită în ciuda opoziției, a afirmat deputatul AUR Antonio Andrușceac, în cadrul dezbaterii organizate de Alianța pentru Unirea Românilor joi, 2 noiembrie, cu tema „Administrația Publică din România la răscruce: între reformă și faliment”. Acesta a dat exemplul Poloniei, unde reorganizarea s-a lovit de o opoziție puternică, dar în prezent este considerată cea mai de succes reformă care a fost făcută în Polonia în ultimii 50 de ani.
În context, Antonio Andrușceac a punctat că o astfel de reformă va produce efecte în lanț:
„O reformă la nivelul administrativ-teritorial va atrage în mod natural și o reformă în zona Legislativului, așa cum a reieșit și din referendum. La fel, va atrage o reformă și în zona guvernamentală, a Executivului, o reformă în zona ministerelor și așa mai departe. Bineînțeles că și aici trebuie să luăm în calcul anumite riscuri și să avem în programul acesta și anumiți factori declanșatori, ca să știm de unde și până unde și pe ce etape putem face această reformă, în cât timp, cu ce costuri și personalul care va trebui să meargă dintr-o parte în alta să creeze plusvaloare”, a explicat deputatul.
Parlamentarul a subliniat că reorganizarea nu va duce la o centralizare mai mare. Dimpotrivă, va crea autonomie locală chiar și în cazul localităților mai mici. Însă, această reformă nu se poate realiza fără a fi asumată politic. Antonio Andrușceac și-a exprimat încrederea că, analizând propunerile și aplicând măsuri optime, România va ajunge să funcționeze la fel de bine ca Polonia, un stat care a trecut cu succes printr-un astfel de proces.
„Cred că împreună vom găsi soluțiile ca atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social și din punct de vedere politic, să armonizăm toate aceste lucruri și să conștientizăm că, se poate: Polonia, o țară care din punct de vedere teritorial este cu o treime mai mare decât România, având o populație aproape dublă, funcționează cu o treime din numărul de bugetari. Este un model nu numai pentru noi, este un model luat în calcul și la reforma care se face în România de peste Prut. Tot Polonia este luată ca exemplu”, a mai spus deputatul AUR.