Dan Tanasă, președinte Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, intervine în scandalul de hărțuire sexuală a studentelor care a zguduit mediul academic.
„Recent, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a anunțat suspendarea unui profesor acuzat de hărțuire sexuală de mai multe studente. Această decizie vine în contextul unor acuzații similare aduse împotriva sociologilor Alfred Bulai și Marius Pieleanu, ambii profesori universitari la SNSPA și implicați în scandaluri de hărțuire sexuală.
În mod surprinzător și revoltător, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a ales să tacă. Acesta, cunoscut pentru opiniile sale vocale în diverse subiecte politice, în special cu privire la AUR, tace acum complice într-o situația revoltătoare. La fel, Cristian Pârvulescu, un alt nume important în lumea academică, cunoscut pentru discursurile sale despre moralitate, nu a emis niciun comentariu public.
Marcel Ciolacu, care în noiembrie 2023 purta un tricou pe care scria „STOP violenței împotriva femeilor!”, și-a schimbat tonul radical. În fața scandalurilor recente el a declarat sec: „Justiția să se exprime și nu politicienii. Nu putem interveni. Vom interveni administrativ”. Această schimbare de poziție trădează un dublu limbaj inacceptabil și o lipsă de acțiune care perpetuează problemele în loc să le rezolve. Ciolacu este totuși prim-ministru iar cazul de la SNSPA este absolut revoltător.
Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, fostă angajată a SNSPA, a oferit o reacție abia după trei zile de la izbucnirea scandalului. Este greu de crezut că la nivelul conducerii SNSPA nu se știau aceste zvonuri, având în vedere rapiditatea cu care circulă bârfele. Această reacție tardivă, prin care cere verificări în universități, nu face decât să sublinieze lipsa de responsabilitate și implicare a celor aflați la conducere. Verificări nu acum trebuiau făcute, ci până acum! Este inacceptabil ca timp de ani la rând să aibă loc asemenea abuzuri împotriva studentelor și nimeni să nu spună nimic de la nivelul conducerii universității sau de la conducerea învățământului românesc.
Femeile și tinerele care sunt supuse unor asemenea abuzuri sexuale nu trebuie să tacă. Ele trebuie să-i demascheze pe acești hărțuitori, care sunt, în esență, agresori. Tăcerea celor aflați la putere nu face decât să perpetueze un sistem corupt și complice, în care hărțuirea este trecută sub tăcere.
Este timpul ca mediul academic și instituțiile de învățământ să adopte o poziție fermă împotriva hărțuirii sexuale. Tăcerea și inacțiunea nu sunt opțiuni. Cei care au puterea de a schimba lucrurile trebuie să acționeze acum, înainte ca și mai multe vieți să fie afectate de aceste abuzuri. Femeile merită protecție și respect, nu indiferență și complicitate”, spune Dan Tanasă.