Operatiune surprinzatoare a angajatilor de la Apele Romane Banat. In plina prohibitie, acestia s-au apucat sa decolmateze Canalul Bega, punand in pericol noua generatie de pesti.
„Suntem in plina activitate de decolmatare in amonte si aval de ecluza de la Sanmihaiu Roman.
Din 28 mai se lucreaza la decolmatarea Canalului Bega pe circa 500 metri amonte si aval de ecluza de la Sanmihaiu Roman.
Scopul decolmatarii este mentinerea navigatiei in conditii de siguranta.
Pana la aceasta data am strans in jur de 15 mc de aluviuni (circa 20 tone) depuse pe fundul Canalului Bega, care au fost transportate la deponeul ecologic de la Utvin, deponeu construit in anul 2008 in cadrul proiectului “ Ecologizare Canal Bega pe sectorul Timisoara- Frontiera Serbia”, cand a fost dragat Canalul Bega pe toata lungimea sa.
Colegii din Sistemul Hidrotehnic Bega estimeaza ca lucrarile de decolmatare vor fi finalizate la sfarsitul acestei saptamani„, au transmis reprezentantii de la Apele Romane Banat pe pagina lor de Facebook.
Pescarii sunt revoltati si spun ca operatiunea celor de la Ape este una iresponsabila.
„Toate icrele depuse anul asta sunt distruse de actiunea lor si ei se lauda pe Facebook„, spune pentru opiniatimisoarei.ro, uluit, un pescar din Timisoara.
„Bravo, în perioada prohibiție….tot puietul e în mal…„, a comentat un altul pe Facebook.
„Ce autoritati ca ei sunt cu legea in mana… O luna macar de mai asteptau era suficient. E foarte bine ca fac dar nu acum…„, noteaza un alt pescar.
„Bataie de joc , in perioada prohibiției, va faceti loc pentru bărcile voastre private „, a transmis un alt pescar furios.
„Vai de … voastră..mari profesioniști sunteți..e închis pt prohibiție..noi nu pescuim..dar voi omorâți tot puietul…și mai spuneți că faceți..ce..?..decolmatare..bai nenorociți …pai toți pești au depus pe substrat..și vegetație..și ce mai este pe acolo… Pe voi nu vă interesează.”, adauga inca un pescar.
Va reamintim, in perioada 9 aprilie – 7 iunie 2024, pentru 60 de zile, orice forma de pescuit este interzisa, iar masura se refera la orice vietuitoare care traieste in apa (pesti, crustacee, moluste si altele), fiind perioada legala de prohibitie instituita la nivel national.
UPDATE: Apele Romane Banat: Nu am avut de ales, altfel puneam in pericol navigabilitatea pe Bega
Reprezentantii Apelor Romane Banat sustin ca era nevoie de aceasta operatiune de curatare, intrucat, altfel s-ar pune in pericol navigatia pe Canalul Bega.
„Nici noi nu ne doream actiunea in aceasta perioada de prohibitie, insa, in urma sesizarilor facute de personalul ambarcatiunilor, am fost nevoiti… am cautat mai intai solutii operative, de ridicare a nivelului in zonele care erau solicitate de catre ambarcatiuni… s-a reusit in multe dintre locuri rezolvarea problemei. A mai ramas o zona de vreo 500 de metri. As zice pe cei 500 de metri am fost nevoiti sa intervenim, pentru a pastra un grad de siguranta a circulatiei navale. S-a intervenit cu draga.
Zona pe care dragam sa facem decolmatarea nu e o zona predilecta pentru depunerea icrelor. Pestii nu depun cu predilectie pe fundul apei, ei folosesc vegetatia de pe malul apei. Impactul va fi minim, dar am fost nevoiti sa facem acest lucru, pentru ca altfel puneam in pericol navigabilitatea canalului Bega„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Catalin Nagy, director Resurse Apa, in la Apele Romane Banat.