Duminică, 12 iunie, guvernul a emis o nouă ordonanță de urgență în răspuns la greva din Învățământ. În conformitate cu aceasta, probele de competențe de la Bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din liceu, reprezentând o măsură importantă. Pe lângă aceasta, executivul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, așteptând acum un răspuns din partea federațiilor sindicale.
Ce măsuri a luat Guvernul?
Măsurile luate de Guvern duminică includ trei aspecte-cheie. Probele de competențe de la Bacalaureat, care fuseseră amânate inițial pentru două zile, nu se vor mai desfășura și vor fi echivalate cu notele de la clasă. Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, care a fost deja amânată de două ori, se va anula complet, iar concursul de titularizare în învățământul preuniversitar va rămâne cu o singură probă, cea scrisă, fără inspecții la clasă.
Ministerul Educației a explicat decizia de a renunța la inspecțiile la clasă și probele practice în cadrul concursului de titularizare, menționând că peste 60% dintre acestea nu au fost efectuate. Renunțarea la aceste etape este justificată de necesitatea de a asigura participarea candidaților care nu au putut susține inspecțiile/probele practice, pentru a evita consecințe negative asupra resursei umane din unitățile de învățământ.
Cum se echivalează probele de la Bac?
În ceea ce privește echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat cu mediile din liceu, există un proiect de ordin de ministru al Educației. De exemplu, la proba de limba și literatura română/maternă, o medie între 5 și 6,99 va fi considerată nivelul „utilizator mediu”; una între 7 și 8,49 va fi considerată nivelul „utilizator avansat”; iar o medie peste 8,50 va fi considerată nivelul „utilizator experimentat”. La proba de limbă străină, se vor acorda calificativele A1 pentru o medie între 5 și 5,99; A2 pentru o medie între 6 și 6,99; B1 pentru o medie între 7 și 8,49; și B2 pentru o medie peste 8,50. Pentru competențele digitale, se vor defini patru niveluri: „utilizator începător”, „utilizator de nivel mediu”, „utilizator avansat” și „utilizator experimentat”.
În ceea ce privește greva profesorilor, care a început pe 22 mai și a cauzat mai multe probleme în sistemul de educație, guvernul a făcut o nouă ofertă. Aceasta include sume anuale pentru formarea profesională – 1.500 de lei pentru personalul didactic și 500 de lei pentru personalul nedidactic – și promisiunea că creșterea salarială viitoare se va realiza în două, nu în trei tranșe. Angajamentul guvernului va fi luat prin intermediul unei ordonanțe de urgență.
Sindicatele urmează să ofere un răspuns la această ofertă, iar guvernul are programată o întâlnire pentru a adopta ordonanța de urgență care va conține aceste măsuri.