Marți, în cadrul unor acțiuni coordonate, polițiștii de frontieră și procurorii DIICOT au efectuat descinderi în cinci județe din țară, printre care și Timișul. În urma acestor operațiuni, forțele legii au percheziționat un total de 33 de locuințe și au efectuat arestări în cadrul unei rețele extinse de trafic de migranți, cu ramificații în Dolj, Timiș, Arad, Caraș-Severin și Argeș.
Conform anchetatorilor, gruparea în cauză a facilitat ilegal intrarea și ieșirea a nu mai puțin de 500 de migranți din România, pentru care percepeau sume cuprinse între 4000 și 5000 de euro.
„La inceputul anului 2023, pe teritoriul Romaniei, a fost constituit un grup infractional organizat format din cetateni romani, bulgari, irakieni si bengalezi, avand ca scop comiterea infractiunii de trafic de migranti, in vederea obtinerii in mod ilicit si facil a unor importante sume de bani, grup care a actionat pana in prezent.
Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranti de origine araba, care doreau sa ajunga in tarile din vestul Europei, in special Germania, ulterior membrii grupului actionand pe urmatoarele paliere: preluarea migrantilor, cu barca, de pe malul bulgaresc al Dunarii, patrunderea ilegala in Romania in zona judetului Dolj, transportarea acestora cu masini de marfa catre vestul tarii, cazarea pentru scurt timp (1-2 zile) in zona Timisoara-Arad, urmata de preluarea migrantilor de catre alti soferi si imbarcarea in autovehicule mari de transport marfa (in general TIR-uri), in incercarea de trecere a granitei spre tari din vestul continentului.
Transportul initial, de la malul romanesc al Dunarii catre zona de vest a ţarii se realiza in autoutilitare (dube) de transport marfa sau autoturisme de teren, in grupuri de cate 20-30 de migranti, ascunsi printre marfuri, viata acestora fiind pusa permanent in pericol pe durata deplasarii. Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre soferi (membru al grupului infractional organizat) a fost implicat intr-un accident rutier soldat cu ranirea migranţilor.
Pentru fiecare persoana, membrii grupului infractional au pretins si primit intre 4.000 de euro si 5.000 de euro, sumele obtinute in aceasta modalitate, fiind ulterior impartite intre acestia, in functie de pozitia detinuta in ierarhia grupului si de gradul de implicare in activitatea infractionala.
In scopul ascunderii provenientei ilicite, banii au fost investiti in autoturisme de lux si imobile cu destinatia de locuinta.
Pe parcursul urmaririi penale, cu sprijinul Serviciilor Teritoriale ale Politiei de Frontiera Giurgiu, Dolj, Mehedinti, Timis si Arad, au fost documentate 20 de transporturi prin intermediul carora membrii grupului au incercat sa introduca si sa scoata ilegal din Romania aproximativ 500 de migranti„, transmit reprezentantii DIICOT.
Suspectii sunt dusi la audieri la sediul DIICOT structura centrala din Bucuresti.
Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au cooperat cu autoritatile judiciare din Bulgaria si Germania, beneficiind si de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informatii.